Salvesen Fineart

Om oss

Hjem /

Om oss

Hei og velkommen til Salvesen Fineart – og Læremesteren Rudolf Aarli Salvesen!

Salvesen Fineart er Sørlandets første og kanskje eneste kunstkursprogram med pensum i tråd med en klasssisk atelierskolegang fra 1800-tallet. Ikke minst er tilbudet ­modernisert slik at flere vil kunne få muligheten til å ­
studere det, uten å måtte sette av flere år i utlandet for å sikre seg tilgang til den samme kunnskapen. Folk flest har jo ikke tid eller råd til slikt. 

Jeg har også full forståelse for at klassisk tegning kan virke skummelt og vanskelig, og fant fort ut at vi måtte forsøke å gjøre tilbudet og oppgavene litt mer lettfattet, så alle kan få føle på god mestringsfølelse. 

Jeg har derfor laget et forenklet kurssystem som både sørger for at du blir godt veiledet og hjulpet undeveis, så vel som at oppgavene skal være både enkle nok til å mestre, men også riktige nok til at du lære deg faget.

Kanskje ses vi på Munkehaugen Kultursenter i Arendal?

Studer midt i hjertet av Arendal

Det er rart å tenke på at jeg skulle ende opp igjen på Sørlandet etter mange års opphold i utlandet. I Arendal fant jeg heldigvis både en spennende og etter eget syn veldig undervurdert by, full av kreative sjeler. 

Stedet har også blitt pusset drastisk opp siden 90-tallet og i ferd med å oppleve en ny renessanse gjennom ny opptimisme, industristorstatsninger og økt tilflytting. Mange gründere har også valgt å bosatt seg her, hvilket gjør byen spennende og full av håndverkere. 

Vårt atelier ligger bare noen få meter fra Arendal sentrum/torv i retning Torvgaten, og oppover østregate mot sykehuset ved “Gamlebyen skole”. 

Her finner du oss i 2 etg. med praktiske lokaler og vakker utsikt over byen.

 

En møteplassen for alle tegneglade

Våre tegnekvelder på onsdager er nok den enkleste måten å komme i gang på og tilbyr tilgang til å tegne en aktmodell en gang i uken. TIlbudet er ment både som en sosial møteplass for tegneglade, og et sted for å øve seg på teknikk og studier av menneskekroppen. 

Miljøet passer like godt for nybegynnere som avansert. Her tegner du etter egen stil og nivå. Vi går i gang hver onsdag fra kl 18:00-20:00 og er du litt lur, kan du også spare noen kroner ved å kjøpe et klippekort til ­redusert pris.  Et perfekt tilbud for mengdetrening.

Etter at du har funnet deg litt til rette og blitt bedre kjent, anbefaler vi å bestille en prøvetime med kursholder for å avklare dine ønsker, mål og behov. Prøvetimen er gratis. 

Stedet hvor du lærer å gjenngi det du ser

Timene med kursinstruktør tilpasser seg deg, ditt nivå og det som trengs for å nå dine mål på dine premisser. Det kan variere fra å få spesialsydd og kjøre gjennom et treningsprogram, prøve ut øvelser, oppfølging av resultater og pushing til neste nivå.

Vår kursskole har også flere varianter av det akademiske tegneprogrammet tilgjennelig. Alt etter hvor mye tid og økonomi du måtte føle for å investere mnd til mnd. Den tradisjonelle kunstutdannelsen tilsvarer ca tre års fulltidsstudie, men dette er det få som har tid eller mulighet til. 

Mange ønsker heller bare å bli litt bedre i tegning, hvilket er grunnen til at kursskolen valgte å utarbeide sin egen vri på den akademiske kunstutdannelsen, med bakgrunn i den samme teorien, men i en litt forenklet utgave for å redusere timer, pris og tid på døgnet.

Lær god positur og kroppens proposjoner

Når du skal tegne menneskekroppen, gjelder det å tenke enkelt og heller fokusere på god form og enkle grunnbevegelser og siluetter i starten. 

Det høres kanskje rart ut, men når vi først skulle lære oss å tegne på  akademiet, fokuserte vi lite på muskelgrupper og skjelett. Selv i dag er det ikke særlig prioritert. 

I steden ble det lagt vekt på grunnformer og enkle beskrivelser av form, slik at alt vil kunne plasseres. I etterkant ble skygger og detaljer tegnet inn. Denne måten å tenke på er ikke vanlig hos folk flest, men i gjengjeld kan den enkelt læres bort etter et par runder med øvelser og litt prøving og feiling. Et enkelt utgangspunkt er også lettere å justere proposjoner på.

 

Lær mer om den klassiske utdannelsen 

Programmet vårt er basert på klassiske, akademiske prinsipper som var standard for kunstelever på 1800- tallet i Europa.  

Den tradisjonelle kunststudenten ville starte sin karriere som kunstner ved å kopiere mesterens tegninger (Templates), for så å begi seg videre til skulptur og til sist etter grundig trening å få lov å lære seg å tegne menneskekroppen i levende live.

Historien bak tegnekurset oppstod i Frankrike på 1800 tallet etter at fakultetet så seg oppgitt over elevenes manglende evne til å lære seg god form og gode proporsjoner, og konkluderte med at problemet lå i utdanningsmodellen og ikke elevene selv.

Et sett med 197 tegninger med gradvis økende kompleksitet ble derfor laget som en del av det nye tegnsystemet, ment for å lose elevene steg for steg. Eleven ville så lære seg hvordan man får proporsjonene riktig, så vel som skyggelegging og god positur. 

 

Ta i bruk det du har lært  

Mange kjente kunstnere begynte sin reise med en klassisk utdannelse, men det betyr ikke at man er bundet til dette ene og alene. 

Det å lære seg å tegne, gir heller et grunnlag. Opplæringen passer også ypperlig for dem som har som mål å eksperimentere videre med andre stiler og kategorier senere i sitt kunstneriske liv, da en god klassisk trening i bunn gir en veldig solid forståelse av form og komposisjon.

Nyskjerrig? Ta turen innom!

Ta kontakt, eller besøk oss for en hyggelig prat og kaffe/te ved vårt atelier. Sammen blir vi bedre kjent og kan finne ut hva som måtte passe best for deg og dine ønsker. 

Bli bedre kjent:

Møt vårt team

Rudolf Aarli Salvesen

Rudolf Aarli Salvesen

Instruktør og grunnlegger

Rudolf Aarli Salvesen er instruktør og grunnlegger av kursskolen Salvesen Fineart. Han er formelt utdannet ved Angel Academy of Art i Firenze, innen klassiske atelier tradisjoner (figurativ kunst) inspirert av 1800-tallets skole. 

Til dagelig underviser han i figur- og akademisk tegning, så vel som å jobbe som grafiker og journalist. Han er også samboer med Sander Stenberg Repstad.  

Ingrid Madsen Karterød

Ingrid Madsen Karterød

Modell

Ingrid Karterød jobber som akt-modell og har lang erfaring med positur. På fritiden driver hun også med ridning, tegning og cosplay, hvor hun er med som arrangør av Animanga i regi av Arendal Bibiliotek. 

En perfekt dag for Ingrid er tilbrakt med gode venner, deilig mat og noe gøy på skjermen. 

Helle Swahn Gundersen

Helle Swahn Gundersen

Modell

Helle Swahn Gundersen jobber som akt-modell og har god erfaring med positur. På fritiden har hun mange forskjellige interesser, blant annet, ridning, kreativt håndarbeid og cosplay. Hun er også med som arrangør av Animanga i regi av Arendal bibliotek.

Helle er glad i natur og liker å gå tur i skogen, være med venner eller bare nyte livet.

Sander Stenberg Repstad

Sander Stenberg Repstad

Modell

Sander Stenberg Repstad jobber som akt-modell og har god erfaring med positur og draperi. På fritiden er han en ivrig hobbyfotograf, historienerd og glad i gaming. 

Sander er vokst opp på gård og har store deler av livet både eiet og trent travhester for konkurranseridning. Han er også samboer med Rudolf Aarli Salvesen.